tirsdag den 26. oktober 2010

Tyskland efter 1945: Muren skulle stoppe flygtningen fra Øst til Vest

Hvorfor blev Berlinmuren opført og hvordan?

Berlinmuren, der blev opført d. 13. august 1961, blev opført af flere grunde. For at forstå sammenhængen, må man forstå baggrunden.
Ved Potsdam-aftalen i august 1945 blev det aftalt, Tyskland skulle deles i fire. De fire dele blev fordelt ud til USA, England, Sovjetunionen og Frankrig, der hver især skulle kontrollere deres del (Postdamaftalen). Sovjetunionen havde fået ”tildelt” DDR, og havde bestemt, at DDR skulle betale krigsskadeserstatninger til Sovjet.
I DDR blev der dyrket afgrøder, mens man i Vesten havde industri som skibsværfter og stålvalseværker.
Derudover var der overgang fra en kapitalistisk økonomi til en statssocialistisk økonomi (planøkonomi).
Al dette var med til DDR i flere år havde haft nedgang i økonomien, dette medførte lavere levevilkår. Dette gjorde, at mange (specielt unge og veluddannede) valgte at flygte til Vesttyskland for at bosætte sig. (http://www.leksikon.org/art.php?n=291) Fra 1949 til 1959 var 2,2 millioner, der flygtede fra DDR. Dette tal steg forsat i de følgende år. Det var et problem, da man i DDR havde betalt de unges uddannelse og derfor mistede pengene, når de flygtede. DDR fik derfor ikke noget ud af de investerede penge i uddannelsessystemet. (http://www.1960erne.dk/veberlinmuren.php)

5 kommentarer:

  1. God indledning og godt med baggrundsviden så man ved hvad der går forud for murens opførelse.
    Benyt f.eks. planøkonomi om sovjets økonomi og visse gange virker nogle af jeres formuleringer en anelse ”kringlet” og de kunne evt. uddybes lidt (uden at indlægget behøver at blive længere) f.eks. i følgende: ” Dette var et problem, da man i DDR betalte deres uddannelse og derfor mistede pengene, når de flygtede og DDR derfor ikke fik noget ud af disse investerede penge i uddannelserne”
    - Mick

    SvarSlet
  2. Jeg synes også det er godt med en lille indledning der ridser situationen op og I har fine pointer med. Bl.a. at Østtyskland havde økonomisk svære tider samt at de ville stoppe flugten af veluddannede borgere. Men ligesom Mick mener jeg også at nogle af jeres formuleringer kunne have været lidt mere præcise f.eks. "Sovjetunionen havde fået ”tildelt” DDR, og havde bestemt, de skulle betale krigsskadeserstatninger til dem." Her kunne ordene "de" og "dem" have været gjort mere tydelige så sætningen blev mere tydelig.

    SvarSlet
  3. Jeg er enig med de 2 andre. Indholdet er super godt men nogle af formuleringerne kunne godt finpudses så det bliver lettere at læse. Det er mange lange sætninger som fx. "For at stoppe disse flugter, valgte man at opbygge muren, hvilket førte til man selvfølgelig først og fremmest fik stoppet flugten af borgerne, men også kommunikationen med Vesttyskland."

    Dette kunne fx være skrevet meget kortere "For at forhindre fremtidige flugter byggede man muren og effekten af denne var desuden også en nedgang af kommunikation til vesttyskland!

    Ellers super flot.

    SvarSlet
  4. Er det bare mig, eller føler andre også, at overskriften på en måde indikerer dobbeltkonfekt? "Berlinmuren der blev opført d. 13. august 1961 blev opført af flere grunde, hvoraf man er nødt til at kende deres baggrund, for at man kan forstå, hvorfor muren blev bygget."

    Udover en lidt kringlet indledning, er indholdet konkret og brugbart.
    En ændring i diverse ordvalg, ville give læseren bedre forståelse og bedre indlevelse i indholdet.

    SvarSlet
  5. Jeg mener det er godt med en indledning der lige kridter banen op :D, dog synes jeg at det nogle gange begynder at virke ustrukturet ned igennem og at man burde have valgt at kigge det igennem for en rød tråd.

    SvarSlet