torsdag den 14. oktober 2010

Bøyesen, Thomsen og Lange

Analyse:

Dødsstraf er en ond og barbarisk måde at så ihjel på.

Skal man kunne tages en anden persons liv, fordi denne har gjort uret? Når en person er blevet dømt til døden, skal personen igennem en længerevarende, nærmest totur artig, periode sidde indespærret på dødsgangen. Efter personen har siddet og lidt, nogle gange op til flere år, skal personen henrettes. Henrettelsen kan ske på fem forskellige måder:

· Dødssprøjte – der gives en dødelige indsprøjtning mens personen er ved bevisthed.

· Elektrisk stol – en person placeres og spændes fast i en stol, hvor efter en elektriskstrøm sendes igennem person og på den måde dræber ham

· Gaskammer – en person lukkes inde i et kammer og bliver gasset.

· Hængning – en person står på en lem med et reb om halsen, lemme falder ned og personen hænges.

· Skydning – et hold soldater stiller op, for at skyde på den dødsdømte på samme tid.

Ved de første tre metoder oplever den dødsdømte en langsom, pinefuld og grusom død. I de sidste to dør personen med det samme, der er det ventetiden, der er ulidelig.

Dødsstraf strider imod menneskerettighederne, og det kan man ud fra nogle citater:” Enhver har ret til liv, frihed og personlig sikkerhed.”(menneskerettighederne: artikel 3) – ved dette citat ser man, at det strider imod dødsstraf, fordi at man har ikke ret til liv hvis de bliver udsat for dødsstraf, og der er ikke frihed når de bliver tilbageholdt og senere slået ihjel. Til sidst er den personlige sikkerhed, denne overholdes kun i form af fair retssag.

Et andet tydeligt eksempel kan være:” Ingen må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller vanærende behandling eller straf.”(menneskerettighederne: artikel 5). Ifølge ovenstående vedrørende dødsstraf, behandles de dømte på en grusom og umenneskelig måde, da de skal se døden i øjnene.

I forhold til den amerikanske forfatning

1 kommentar:

  1. Jeg synes det er rigtig fint at holde dødsstraf op mod menneskerettighederne men måske kunne man også se på hvilke lande der har underskrevet menneskerettighederne men samtidig praktiserer dødsstraf?

    Endvidere kunne I:

    -inddrage kilder der beretter om det at sidde på dødsgangen eller på anden måde har haft dette tæt inde på livet.

    -kigge på hvilken form for etik der ligger til grunde for henholdsvis menneskerettighederne og dødsstraf.

    SvarSlet