tirsdag den 26. oktober 2010

Tyskland efter 1945: Folket væltede muren

Hvad var årsagerne til Berlinmurens fald?

- Årsagerne til murens fald var blandt andet det enorme pres fra befolkningen, der ville have indført rejsefrihed. Især fra vesten var presset på kommunismen stort. DDR’s økonomi var i høj grad helt i bund pga. da DDR havde forsøgt at køre en planøkonomisk strategi. Også DDR’s liberale parti der ellers før havde accepteret den siddende regering, krævede nu, at de gik af. Samtidig var Polens kommunistiske parti også stærkt presset.

- I 1985 overtager en ny leder, ved navn Gorbatjov magten i sovjetunionen. Han indfører ”glasnost” dvs. åbenhed og ”perestrojka” dvs. omlægning af økonomi. Denne åbenhed giver folket lov til, at sige deres mening og på den måde lægge pres på regeringen, med deres utilfredshed omkring styret.

- Andre DDR styrer, var imod disse ændringer og håbede på et kup som kunne få tingene tilbage til det gamle igen. Andre lande som Ungarn og Polen prøvede at udnytte disse nye tiltag. Dette gjorde også at Ungarn fik muligheder for, igennem ambassader, at transportere østtyskere til vesten. Dette lagde et yderligere pres på regeringen til, at handle da de mistede indbyggere i østtyskland.

- Under en pressekonference afslørede den kommunistiske politiker Günter Schabowski, at en ny ministerrådsbeslutning indeholdte et nyt rejsereglement. Han blev spurgt under konferencen hvornår det nye rejsereglement trådte i kraft. Günter svarede:” med det samme”, og efter dette som blev vist direkte på tv og muren blev derefter erklæret for åben. Det viste sig, at denne beslutning ikke var officiel endnu. Dette resulterede i, at flere tusinde østtyskere forlangte åbning af grænsen og til sidst brød muren sammen.

7 kommentarer:

  1. lavet af Christian og Mathias

    SvarSlet
  2. Uddyb evt. hvorfor folk fra den østtyske del af Berlin ønsker rejsefrihed til vesten (her kunne man sammenligne øst og vest mht. til f.eks. vækst, politik og miljø). Vesten anvendte propaganda og derved kunne øst se forskel på levekår.
    I omtaler Gorbatjov som ønsker ændring i hvordan økonomien skal styres i Sovjet. Det kunne være spændende at se om han Ved hjælp af sine reformer banede vej for den østeuropæiske kommunismes sammenbrud og Berlinmurens fald, eller generelt hvad indflydelse han havde på dette. Derudover skrev vi, i vores gruppe om Reagan, og det havde været sjovt at sammenligne de to i ét indlæg.
    I er korte i jeres besvarelse, og i kommer rundt om mange væsentlige ting forud for faldet. det giver det et godt allroundindtryk af hvad der var med til at gøre muren faldt i 1989.
    Brug evt. flere historiefaglige begreber.
    - Mick

    SvarSlet
  3. I får fortalt mange ting på få ord, men af og til synes jeg der er et par sproglige formuleringer som godt kunne havde været mere præcise, hvis i havde læst indlægget igennem med henblik på korrektur, fx:

    - "Også især fra vesten var presset på kommunismen også stort" (linje 1-2.) - generelt bliver ordret "også" brugt alt for mange gange (7 gange på de første 3½ linje).

    - "Günter svarede:” med det samme”, og efter dette som blev vist direkte på tv og muren blev derefter erklæret for åben" (3. og 4. nederste linje). En sætning til som ikke rigtig hænger sammen, men som kunne havde hængt sammen, hvis der var læst korrektur.

    - Rasmus Olsen

    SvarSlet
  4. Jeg er enig med de 2 andre. Jeg kan godt lide indholdet, og synes det er ok overskueligt men jeg synes godt at man måske kunne have sat det mere i punkter (jeg ved godt det skulle være sammenhængene men alligevel) FX:

    Hvad var årsagerne til Berlinmurens fald?

    - Årsagerne til murens fald var blandt andet det enorme pres fra befolkningen, der ville have indført rejsefrihed. Også især fra vesten var presset på kommunismen også stort. DDR’s økonomi var også helt i bund pga. de havde forsøgt at køre en planøkonomisk strategi. Også DDR’s liberale parti der ellers også før havde accepteret den siddende regering, krævede nu, at de gik af. Også Polens kommunistiske parti var også presset.

    - I 1985 træder en ny leder ved navn Garbatjov til. Han indfører ”glasnost” dvs. åbenhed og ”perestrojka” dvs. omlægning af økonomi. Denne åbenhed giver folket lov til, at sige deres mening og på den måde lægge pres på regeringen, med deres utilfredshed omkring styret.

    - Andre DDR styrer, var imod disse ændringer og håbede på et kup som kunne få tingene tilbage til det gamle igen. Andre lande som Ungarn og Polen prøvede at udnytte disse nye tiltag. Dette gjorde også at Ungarn fik muligheder for, igennem ambassader, at transportere østtyskere til vesten. Dette lagde et yderligere pres på regeringen til, at handle da de mistede indbyggere i østtyskland.

    - Under en pressekonference med Günter Schabowski, oplæste han en ny ministerrådsbeslutning som indeholdte et nyt rejsereglement. Han blev spurgt under konferencen hvornår det nye rejsereglement trådte i kraft. Günter svarede:” med det samme”, og efter dette som blev vist direkte på tv og muren blev derefter erklæret for åben. Det viste sig, at denne beslutning ikke var officiel endnu. Dette resulterede i, at flere tusinde østtyskere forlangte åbning af grænsen og til sidst brød muren sammen.

    Ellers super godt indlæg ;)

    SvarSlet
  5. I laver nogle rigtig gode forklaringer (f.eks. "Han indfører ”glasnost” dvs. åbenhed og ”perestrojka” dvs. omlægning af økonomi") der gør jeres indlæg bliver en fin besvarelse af spørgsmålet.
    Tilgengæld er jeg enig i, I bruger "også" for meget.

    SvarSlet
  6. Jeg synes at i får dækket de vigtigeste faktorer der gjorde at muren faldt, da det ikke er et meget komplekst spørgsmål, og det er rent sprogligt fomuleret klart og tydeligt. Fin besvarelse.

    SvarSlet
  7. Som tobias skriver får i dækket de vigtigste begivenheder op til hvorfor Berlinmuren faldt. Dog kunne jeg godt savne noget reflektering over hvilken rolle USA spillede

    SvarSlet