torsdag den 16. september 2010

Hvad skabte den internationale krise i starten af 30’erne?

Det er stadig et spørgsmål som ivrigt debatteres og der er selvfølgelig flere faktorer i spil. Vi vil her forsøge at komme med et bud på de væsentligste grunde til krisen.

I USA var der godt gang i økonomien i 20’erne, produktionen steg og steg pga. effektiviseringen af produktionen. Ikke nok med at produktionen var hurtigere, den var også billigere og krævede ikke nær så meget arbejdskraft. I starten var den stigende produktion ikke noget problem idet efterspørgslen fyldte trop. Det var nu blevet muligt at købe bl.a. biler på afdrag og det benyttede befolkningen sig af. Men den effektive produktion og de faldene priser, var ikke udelukkende en god ting. Mange landmænd satte produktionen væsentligt op for at kompensere for den lave fortjeneste og dette fik blot priserne til at falde yderligere da de ikke kunne få afsat deres varer. Effektiviseringen havde heller ikke skabt flere arbejdspladser, hvilket havde skabt en ustabil situation hvor efterspørgslen i høj grad var baseret på de mange lån, som det nu var muligt at tage. Priserne på aktiemarkedet var også steget kraftigt som følge af den generelt positive stemning i 20’erne hvilket havde skabt et kunstigt højt niveau. i 1928-1929 begyndte der er for alvor at være mangel på efterspørgsel og mange virksomheder havde problemer med at holde produktionen gående. Dette var medvirkende til børskrakket d. 29. oktober 1929, som betragtes som den afgørende begivenhed som startede den internationale krise. Grunden til at krisen smittede kraftigt af på Tyskland skyldes at USA havde givet store lån til Tyskland, som nu blev trukket tilbage og herved forsvandt hele fundamentet for den tyske økonomi.

Efter første verdenskrig var Tyskland under stort økonomisk pres. Ikke nok med at krigen havde tæret hårdt på økonomien, der var også blevet lagt en enorm krigsskadeerstatning oven i. Desuden havde staten en stor indlandsgæld, dvs. den skyldte borgerne penge. Dette problem ”løste” regeringen ved at sætte seddelproduktionen op, hvilket skabte en hyperinflation hvor penge nærmest blev ubrugelige. Dette har sandsynligvis været medvirkende til at starte et mistillidsforhold mellem befolkningen og Weimarrepublikken. Denne situation blev dog stabiliseret i 1923-1924 med indførslen af en ny møntfod. Herefter gik det fremmed for den tyske økonomi takket være lån fra bl.a. USA og en nedsættelse og udsættelse af krigsskadeerstatningen. Men som nævnt tidligere blev disse lån trukket tilbage efter børskrakket i 1929, hvilket medførte mange bankkrak og massefyringer i Tyskland.

At Sovjetunionen klarede sig uden om den store internationale krise må hovedsageligt skyldes at Sovjetunionen var stort set udelukket fra det internationale handelsmarked. Det betød intet for den russiske økonomi at der var stor arbejdsløshed i USA og i store dele af Europa. Den manglende efterspørgsel havde heller ingen betydning, da Sovjetunionen ikke afsatte varer til andre lande. De var selvforsynende(eller prøvede på at være det) og der var derfor ingen grund til at krisen skulle smitte af. Det frie marked havde haft stor betydning for krisens udvikling i USA og da det kommunistiske Sovjet ikke havde et frit marked, var der slet ikke nogen risikofaktor på den front.

Hvordan løste man så krisen?

USA brugte en af John Maynard Keynes eksempler på, hvordan en økonomisk krise kunne løses.

John Maynard Keynes, britisk økonom, fremlagde i alt tre forskellige eksempler, i ”The end of Laissez-Faire” fra 1926.

1) Han mener ikke, at problemerne omkring krisen kan løses af individet, men at man derimod bliver nødt til at gribe til større metoder, som f.eks. at få en bevidst kontrol over pengecirkulationen, som skulle være statens opgave, altså at man tog forholdsregler for hvordan pengene løb rundt. Kunne man styre dette, ville overblikket over erhvervslivets situation forbedres.

2) En ting som både individet og staten kan gøre, er at spare penge op, eller foretage fornuftige investeringer. Dette vil komme individerne selv til gode, og individet vil gøre klogt i at lave investeringer, idet John Keynes tror, at en eller anden form for koordineret og velovervejet bedømmelse er ønskelig.


3) John Keynes’ sidste eksempel på, hvordan man opretter balancen efter krisen, omhandler befolkningen. Her tales om, at hvert land behøver en velovervejet national politik omkring befolkningens størrelse, og om denne skal være større eller mindre, eller om den nuværende størrelse på befolkningen er den mest hensigtsmæssige.
Dette eksempel kan perspektiveres til Kina, hvor det i dag kun er lovligt at have ét eller to børn, alt afhængig af hvilket køn det første barn bliver.

USA anvendte nummer to nemlig, at staten og individet skulle spare penge op eller få gang i nogle fornuftige investeringer. Det gjorde USA bl.a. af en grund, for at kunne kontrollere, at pengene kun blev brugt i formål, der kunne styrke landet, hvilket vi kommer nærmere ind på i næste afsnit.

Som før omtalt løste tyskerne deres krise ved at lave en ny Mark (1 ny Mark = 1 billion gammel Mark), dette gjorde at indlandsgælden var ude af billede. Af resterende gæld var der stadig krigsgælden og gælden til USA samt andre lande, men i 1930 valgte Tyskland imidlertid at standse betalingerne og siden da er der ikke blevet rejst krav om genoptagelse af betalingerne. På den måde klarede tyskerne sig på snedig vis igennem krisen og kunne nu genoprette et fælles Tyskland.


Afspejlede landets politiske ideologi sig i deres måde at håndtere krisen på?

I Tyskland havde Nazisterne fremgang, men for dem var denne krise, eller rettere sagt gæld, en hindring for deres politiske holdning. For at få samlet landet til et stærkt nationalistiskstyre, var det derfor en lettelse, da de i 1930 var kommet krigsgælden til livs, samtidig med indlandsgælden også var faldende. Så man kunne finde tegn på den nazistiske ideologi i håndteringen.

Den engelske nationaløkonom John Maynard Keynes’ andet eksempel om opsparing og investeringer passer tydeligt på USA’s økonomiske politik, fordi at USA gjorde store investeringer bl.a. med handel. Dette er liberalisme, fordi at USA plejede deres egne interesser ved først at tjene stort ind på 1. verdenskrig og derefter selv gå med i krigen, for dernæst at være med i forhandlingerne ved Versailles-traktaten og få plejet deres egne interesser.

Hvordan kan man så sige, at datidens krise så i kontrast til den krise, der raser for tiden?

Ligesom John Keynes´ anden løsning med at staten og indviet skal spare penge sammen eller bruge pengene på fornuftige investeringer, ses nu en lignende tildens.

Danmark oplevede i 2007 begyndelsen på endnu en finanskrise, der har ramt store dele af befolkningen, hårdest ramt var de svageste i samfundet. Regeringen har prøvet med forskellige tiltag, alt fra højere skatter til nedskæringer på børnepengene, for at rette op på denne krise. en anden ting regeringen har gjort, var de lavede bankpakker, altså sparet nogle penge op, for at kunne bruge dem på fornuftige investeringer, ligesom Keynes sagde.

En anden påfaldende ting som krisen i 1920’erne og den der er nu er, at begge gange oplevede man en næsten urealistisk højkonjunktur, som til sidst vælger og krakke.

Det stiller os tilbage med spørgsmålet, kunne vi have forudset at denne krise ville komme, lå det simpelthen i kortene at det ville ske, altså næsten deterministiske tegn?

15 kommentarer:

  1. Jeg synes at bloggen får fremsat nogle gode og klare pointer. Især er forklaringen af årsagerne til verdenskrisen god. Herunder også den manglende krise i USSR. Præsentation af Keynes økonomiske tanker fungerer ligeledes godt med opdelingen i 3 hovedpunkter.

    Men derimod synes jeg at den sidste halvdel indeholder nogle uklare forklaringer og vurderinger.

    Hér følger nogle spørgsmål der forhåbentlig skulle kunne rette op på de sidste detaljer.

    1) Hvad er offentlige investeringer og hvad hensigten med dem?
    2) Hvad er Laissez-Faire, ekspansiv finanspolitik og femårsplaner? Og hvilke ideologier repræsenterer de?
    3) Er Keynes tanker et udtryk for Laissez-Faire eller ekspansiv finanspolitik?
    4) Bloggen fokuserer mest på de økonomiske forhold i Tyskland inden nazisternes magtovertagelse i 1933. Men hvordan fik Hitler rettet op på den økonomiske politik i perioden 1933-39? Og hvilken af de økonomiske metoder i 3 er det et udtryk for?
    5) Hvad er hensigten med hhv. bankpakker og nedskæringer?

    SvarSlet
  2. 1) Offentlige investeringer er at staten bruger penge på at sætte folk i arbejde ved f.eks. at udvide infrastrukturen og bare generelt investere penge i bebyggelser. Hensigten er at få folk i arbejde så de får flere penge mellem hænderne som de så forhåbentligt vil investere i køb i Danmark.

    SvarSlet
  3. 1) Offentlige investeringer er en metode til fx at komme ud af en finanskrise. Den går ud på at investere i offentlige bygninger og projekter som fx broer, skoler, motorveje etc. Dette sætter skub i produktionen for firmaer der skal levere materialer til bygningen af disse projekter og dette kan sætte skub i økonomien igen.

    SvarSlet
  4. Laizzes faire - En tanke om at et frit marked uden nogen statslig indgriben vil vaere det bedste (Liberalisme)
    Ekspansiv finanspolitik – Oekonomisk politik hvor man skyder en masse penge ud i samfundet, for at faa hjulene til at rulle igen. (Socialisme)
    Femaarsplaner-Planer for hvordan oekonomien skal se ud de naeste 5 aar, hvilke priser der skal vaere og den slags dette kaldes ogsaa for planoekonomi (Kommunisme/Sovjetunionen)

    SvarSlet
  5. 2) Grundtanken bag Laissez-Faire er at regeringen ikke skal blande sig i landets handel, dvs. en form for frihandel. Denne frihed for den enkelte repræsenterer liberalisme. Ekspansiv finanspolitik er når økonomien stabiliseres ved at give flere penge til den enkelte borger, fx ved at sænke skatterne.
    Ved femårsplaner planlægges landets økonomi fem år frem, for derved at undgå mulige kriser gennem planøkonomi. Statens dominerende rolle ang. Femårsplaner repræsenterer kommunisme.

    SvarSlet
  6. Keynes tanker var et udtryk for ekspansiv finanspolitik

    SvarSlet
  7. 5)Bankpakkerne gik ud på at låne bankerne penge så de ikke ville bukke under for krisen. Bankerne havde dermed også penge at låne til folk som så forhåbentligt ville investere dem i samfundet.

    Nedskæringer er at staten sørger for at få en større indtægt ved at skære ned på offentlige udgifter. Der bliver dermed færre penge til f.eks. velfærd men staten får mindre underskud.

    Forskellen mellem disse to er ved bankpakker invisterer staten penge i samfundet og får derved umiddelbart større underskud men på længere sigt håber de på at der bliver sat gang i økonomien, mens at ved nedskæringer får staten umiddelbart flere penge men langsigtet sætter det ikke økonomien i gang.

    SvarSlet
  8. 2) Laissez-Faire dækker er et synonym for frihandel, dvs at regeringen ikke blander sig i handelsmarkedet. Femårplaner dækker over den sovjetiske finanspolitik (plan økonomi) under Stalin, her fastlægges alt økonomi fem år ud i fremtiden, og der er ikke nogen form for frihandel. at føre en ekspansiv finanspolitik vil sige at staten poster en masse penge ud i div projekter ude i samfundet derved stimuleres erhverslivet. Laissez-Faire dækker over ekstrem liberalisme, hvor regeringen ingen regulering har med handelsmarkedet. Ekspansiv finanspolitik er også liberalistisk men her tillader staten sig dog at blande sig, for at hjælpe erhverslivet. Fem årsplaner er helt sikkert et udtryk for kommunisme.

    3) Den læner sig helt sikkert op af en ekspansiv finanspolitik, fordi at han undestreger at staten skal ind og regulere markedet.

    4) Hitler oprustede kraftigt hvilket skabte milioner af jobs og derved også satte gang i arbejdsmarkedet og produktionen dvs en form for ekspansiv finanspolitik

    SvarSlet
  9. 5)
    Ideen med bankpakker er at vende spiralen, så de kan låne penge igen til folket og dermed sætte gang i økonomien. Med nedskæringer sænker sine offentlige udgifter og med henblik på at danne overskud igen.

    SvarSlet
  10. 4) da Hitler kom til magten var det bl.a paa baggrund af at netop han kunne faa Tysklands oekonomi paa ret koel. Han investerede i det tyske folk med bl.a. infrastruktur, mulighed for laan og gav tyskerne mulighed for at koebe bil. Dette er et udtryk, for ekspansiv finanspolitik

    SvarSlet
  11. 4) Hitler rettede op på Tysklands økonomi, ved at udvikle infrastrukturen og begynde en oprustning inden for militæret. Dette resulterede i højere produktion samt flere jobs, hvilket mange arbejdsløse nød godt af. Dette er et udtryk for ekspansiv finanspolitik, hvor staten sender en masse penge ud i samfundet for at få gang i økonomien. Det negative ved lige præcis Hitlers metode var, at når der er brugt så mange penge på militær, så er en krig uundgåelig.

    SvarSlet
  12. 1) Trods pt. dårlig økonomi, investerer man i fremtiden. Ved at bruge penge, altså investere i det offentlige, skaber man arbejdspladser og aktivering og på denne måde kommer man ud af lavkonjunktur. Staten tjener nu på folk, fordi at de arbejder, i stedet for at tabe på dem, fordi de er arbejdsløse.

    5) Ved at lave velfærdsskæringer, har man som individ en bedre økonomi, og pengene et andet sted end i Staten.

    SvarSlet
  13. Jeg tror ikke helt, at krisen kunne have været forudset, da samfundet og tiderne har ændret sig siden dengang. Men nogle alarmklokker kunne godt have ringet, så staten f.eks. ville hæve skatten endnu mere, så denne havde haft penge at give ud, når krisen ramte. Dermed kunne man have lavet bankpakker og offentlige investeringer i stor stil, for at sikre at krisen ikke vandt lige så stort indpas. Ellers kunne man have lavet planøkonomi, eller ført en ekspansiv politik, så folk, mens krisen stod på, stadig ville have købekraft.

    SvarSlet
  14. En økonomisk krise vekselvirker med det omgivende samfund,og derfor vil både årsager til og eftervirkninger fra to uafhængige kriser være forskellige. Selvom man kan lære af historien kan krisen i dag altså ikke kaldes deterministisk eftersom det er andre faktorer der har været skyld i denne krise end det var til krisen i 30'erne og det er også nogle andre virkninger krisen i dag vil få, idet man højst sandsynligt vælger andre løsninger end fx oprustning til krig. Dog kunne man måske forvente at med højkonjunktur følger lavkonjunktur da dette jo tidligere er oplevet - men det er tvivlsomt om man ville kunne minimere krisens konsekvenser da man ikke på forhånd ved hvordan krisen vil udvikle sig og dermed heller ikke har svaret på hvad der ville gavne mest:ekspansiv finanspolitik, planøkonomi eller noget helt tredje.

    SvarSlet
  15. Om man kan forudse en økonomisk krise er der mange interessante og delte meninger om. Jeg mener dog at man i nogen grad kan og vil forudse økonomiske kriser men at man ikke er i stand til at forudse krisens omfang. En god gammel model med samfundsfagligt indhold beskriver at hvis man har højkonjunktur så medfølger på et eller andet tidspunkt også en lavkonjunktur og omvendt. Da man begyndte at lugte lunten til den nyeste krise kunne man have forbygget udfaldet ved strakt at have sat ind med ekspansiv finanspolitik og evt have kombineret det med nogle offentlige investeringer. Desuden kunne man forsøge at lægge en fremtidig økonomisk plan (måske ikke lige 5 år) men et stykke tid ud i fremtiden så man havde en således backup plan. Mange mennesker er naive og tror ikke at en sådan krise kan gentages igennem historien da vi føler os klogere og bedrevidende en i 30'erne men virkeligheden er at der vil opstå kriser hele vejen igennem vores historie så længe vi har et åbent handelsmarked med resten af verden. Et eller andet land som har en væsentlig rolle oplever et crack og resten af det fri marked ryger lige så stille med. Laissez-Faire bliver nok aldrig 100 % løsningen for i så fald vil der ikke være nogle til at redde os ud af krisen når den rammer os igen.

    SvarSlet