onsdag den 21. juli 2010

Er fortiden underlagt 10-tals systemet?

"Det 20. århundrede var usædvanlig med baggrund i de teknologiske, medicinske, sociale og ideologiske ændringer som skete. Endelig var århundredet præget af en lang række opfindelser, og en skala af krig og folkedrab som ikke var set tidligere. Alle aspekter af livet for så godt som alle mennesker blev forandret fundamentalt i løbet af det 20. århundrede."

Således lyder den korte beskrivelse af det 20. århundrede på wikipedia. Den indeholder to væsentlige historiefaglige problemstillinger - nemlig gyldigheden af periodiseringer og generaliseringer af historien. Betegnelsen det 20. århundrede og dets afgrænsning er hentet i vores daglige og intuitive anvendelse af 10-tals systemet. Jovist, der besidder flere praktiske fordele men hvor er hensynet til selve historien? Hvem siger at den nødvendigvis følger de gængse måleenheder?

Dertil kommer de generaliserende prædikater som tillæges disse standard perioder, "De grå 50'ere", "de glade 60'ere" og "fattigfirserne". Igen nyttige, men kun lidt forklarende. Prøv at læse det indledende citat igen og forestil dig at det var møntet på det 19. århundrede. Ville det være helt misvisende?
Ikke i min bog!

Udfordringen består således ikke blot i at finde en balance mellem generaliseringernes praktiske formål og historiens kompleksitet, men samtidig også at vælge den "rigtige" skæringsdato.
Og da har jeg slet ikke problematiseret forfatterens historiesyn.

Kort og godt:
Hvordan vil du beskrive og afgrænse det 20. århundrede?

Men, lad dig ikke slå ud hvis du mener at dette spørgsmål er svært eller ligefrem overvældende, for som den italienske historiker Franco Venturi svarede på selv samme udfordring: "For mig er det 20. århundrede intet andet end den konstant gentagne bestræbelse på at forstå det".

14 kommentarer:

  1. I det 20. århundrede skete mange omvæltninger: Krig, teknologiske fremskridt, samfundsændringer og fremskridt inden for lægevidenskaben.

    1.- og 2. verdenskrig gjorde deres indtog i den første halvdel af det 20. århundrede. De forandrede verden med deres grusomheder men også med de forandringer de medførte. Mange kolonier og besættelser fik deres selvstændighed efter afslutningen på 2. verdenskrig. Der skete også kæmpe teknologiske fremskridt både inden for våbenindustrien men også mht. f.eks. brugen af fly osv. Senere hen har også fjernsynet og internettet gjort afstanden mellem tid og rum betydeligt mindre. Man kunne nu få nyheder, som lige var sket få øjeblikke forinden på den anden side af jorden.

    Der var også den kolde krig og hele kapløbet om at komme først på månen. Så også inden for udforskningen af universet er der sket fremskridt.

    I vesten blev kønsrollemønstret ændret, hvor der blev større ligestilling, og kvinderne kom på arbejdsmarkedet, som var med til at etablere velfærdssamfundet. Der blev også oprettet internationale fællesskaber som FN, Nato, EU osv. Menneskerettighederne blev vedtaget, hvilket ihvertfald på papiret sikrede vigtige rettigheder. Lægevidenskaben er også blevet udviklet, hvilket har medført nye og optimerede behandlingsmetoder.

    Alt i alt er der sket en stor udvikling på dette ene århundrede, som har forandret den verden og det samfund, vi lever i.

    SvarSlet
  2. Jeg syns måske godt at man kan sige at det 20. århundrede blev skudt ordenligt igang af 1. verdenskrig og så afsluttede af Y2K, jeg mener at det har været en ekstrem periode, præget af kæmpe kriser og krige, men samtidig også overvældende teknologiske fremskridt og optimisme på vores fremtid.

    P.S jeg prøvet allerede igår at skrive kommentaren men kunne ikke få lov da bloggen sagde at jeg skulle være gruppemedlem ?

    SvarSlet
  3. Tillykke med at være den 1. læser på denne super seje blog, Thomas.
    Jeg vil nu gøre udfordringen vanskeligere. Nemlig at man skal begrænse sig til maksimalt 6 linjer.
    Derved bliver man i højere grad nødt til at fokusere og generalisere.

    SvarSlet
  4. Det 20. århundrede kan karakteriseres som en fremskridts periode både i den materielle og den idealistiske verden. Krige, drab, teknologi, politiske kampe, ideer og ikke mindst kønsrollefordeling har haft en enorm indflydelse på den verden vi lever i idag.

    PS. Kan du ikke lægge det dokument med historiesynet ind på lectio?

    SvarSlet
  5. Rasmus sagde ...
    I mine øjne er det mest fremspringene ved det 20. århundrede, de konflikter og anspændte forhold der har været mellem de førende nationer. Dette har udløst to verdenskrige, samt et langt våbenkapløb mellem to vidt forskellige ideologier, som begge ville være den dominerende faktor.
    Derudover så kvinderne dagens lys på arbejdsmarkedet i det 20.århundrede. Dette var en faktor der gjorde at økonomien i hver enkelt familie generelt hang bedre sammen (specielt i slutningen af 50'erne og 60'erne), hvor der var et markant økonomisk opsving i Danmark.

    SvarSlet
  6. Det 20. århundrede var en periode med en masse ændringer blandt andet på det teknologiske og det har haft betydning for infrastrukturen, økonomien, kommunikation og for befolkningens hverdags- og arbejdsliv.
    Dette har haft stor betydning vores verden i dag.

    SvarSlet
  7. Det 20. århundrede:
    Et århundrede som i høj grad blev præget af ideologiernes kamp og de krige som opstod som følge heraf. Kulturen og de sociale forhold er blevet ændret markant som følge af disse ideologiske kampe. Desuden har der været en enorm teknologisk, naturvidenskabelig og medicinsk udvikling, som også har ændret dagligdagen for folk i den vestlige verden.

    SvarSlet
  8. Vælger man at definere det 20. århundrede ud fra dets teknologiske,naturvidenskabelige og politiske udvikling samt ud fra de krige og ideoligiske kampe der har præget perioden, kunne man lige så vel snakke om et hvert andet århundrede. For i en del af de forrige århundreder ses en udvikling på mange punkter - naturligvis en udvikling der ikke er så langt fremme som dem der fandt sted i det 20. århundrede. Derfor kan det 20. århundrede måske istedet beskrives som nogle af de ændrede opfattelser som udviklinger, der ligger forud for dette århundrede, har ført med sig.

    Af den grund kan det 20. århundrede afgrænses til at starte i den første del af 1900-tallet, hvor kvinderne i en masse lande fik stemmeret. Dette viser et helt andet syn på tilværelsen! Afslutningen på århundredet ville da være i 1991 med Sovjetunionens fald og med den Kolde Krigs afslutning da netop dette står i tæt relation med atombomben og hvordan opfattelsen af denne mulighed for helt anderledes krigsføring frem til 1991 udviklede sig. Og denne frygt og respekt som mange mennesker har for dette våben påvirker så igen vores opfattelse af verden og hvordan vi handler.

    SvarSlet
  9. Det 20 århundredes definition er 1901-2000, og stort set igennem alle årene har der været store teknologiske fremskridt, fx startende med den første flyvning (1903) Krige, folkemord sker også i andre århundreder, men slet ikke i samme grad som i det 20. efter/under 1 og især 2 verdens krig sker der også en ekstrem udvikling i teknologi, ideologi og menneskerettighedder, som nærmest fortsætter eksponentiel med et top punkt med internettet, murens fald og Sovjetunionens sammenbrud.

    SvarSlet
  10. At kunne generalisere det 20.århundrede.. Er umligt! Det 20. århundrede har haft så mange forskellige op- og nedture, men alt har givet en positiv udvikling, som har kunnet bruges af nutidens tænkere til at sammenfatte og bygge et bedre samfund at leve i.
    Alt i alt, har vi overlevet det 20. århundredes kriser, krige osv. i en pæn grad.

    SvarSlet
  11. Det 20. århundrede bar som så mage andre præg af mange krige og konflikter samt teknologiske fremskridt. Men ligeså vigtigt var udviklingerne i det sociale. Det var et århundrede hvor vi dannede store alliancer på tværs af nationer, ikke kun for at få større magt og erobringsmuligheder i krig, men ligeså vigtigt for at forhindre krig. Det var et århundrede hvor vi lagde vægt på det enkelte menneskes rettigheder, hvor de blev nedfældet. Og hvor velfærdsstaten for alvor brød igennem og blev en del af de flestes hverdag.

    SvarSlet
  12. Nikolaj bad mig om at skrive følgende:
    Det 20. århundrede har været et århundrede fyldt med udvikling og opfindelser så som internettet og bombeflyet. Bag disse fremskridt skal man ej glemme de forfærdelige verdenskrige, der var baggrunden for disse.
    Så jeg mener at verdenskrigene har været af stor betydning, for hvis vi havde været foruden, havde vi måske ikke haft internettet og de moderne bombefly som vi kender det i dag.

    SvarSlet
  13. Mick og Jeg syntes at det 20. århundred var et meget specielt århundred. dette kan vi befrunde med alt den veldokumenterede historie, som bl.a. krigene, holocaust, opfindelsen af pencilin osv. det er det mest dokumenterede århundred. dette århundrede medførte stor teknologisk udvikling bl.a. pencilin, som har hjulpet mange igennem forskellige sygdomme, og er en af de grunde til at vi er så mange på moderjord. vi syntes derfor, at den vigtigste begivenhed i det 20. århundred er opfindelsen af pencilin og Berlin Murens fald. grunden til at berlin muren er så vigtig, er fordi det var enden på sovjetunion, og dermed led kommunisme et stort nederlag. det var også den endelige afslutning på 2. verdenskrig.

    SvarSlet
  14. Det 20. århundrede kan karakteriseres ved 4 tendenser: 1) Kampen mellem ideologierne (1914-1989). Årsag til politiske og militære konflikter med kapitalismen og demokratiet som vinder. 2) Frigørelse (1915-1991). Kvindernes, ungdommens og koloniernes frigørelse. 3) Internationalisering (1870-2000). Trods konflikter og polariseringer blev politik, økonomi, videnskab, kultur og morale internationaliseret. 4) Civilisationens ”sejr” over naturen. For første gang i historien blev mennesket i stand til ikke blot at udrydde sig selv og jorden, men også at skabe kunstigt liv.

    SvarSlet